Recept & tips


Mozzarellaburgare

1 hamburgerbröd eller annat valfritt bröd
1 hamburgare
1 msk lättcrème fraiche lite strimlad isbergssallat
1/2 skivad tomat
1 tsk smör eller margarin
2 skivor mozzarellaost
tunna skivor rödlök
färsk basilikablad

Dela brödet och stryk på lättcrème fraiche. Strö över sallaten och lägg på tomatskivorna. Stek hamburgaren i fettet och lägg den direkt på tomaterna, därefter mozzarellan och rödlöken och sist överdelen av brödet. Garnera med basilikan. En härlig blandning med smak av Italien!

Ratatouillehamburgare

1 rödlök
1 squash
1 röd, gul & grön paprika
1 msk olja
italiensk salladskrydda
salt
1 hamburgare
1 bröd, gärna grövre typ grahamsbulle
1 sallatsbla
1tsk smör eller margarin
1/4 av ratatouilleblandningen
1/4 av het tomatsalsa

Skala rödlöken och grovhacka den. Klyv, kärna ur och skär paprikorna. Värm oljan i en stekpanna eller wok och lägg i alla grönsaker och låt fräsa några minuter utan att den får färg. Smaka av med italiensk salladskrydda och salt. Dela brödet och lägg på sallatsbladet. Stek hamburgaren i fettet och lägg den genast ovanpå sallatsbladet och fördela 1/4 av ratatouillen över och sist tomatsalsan. Lägg på andra halvan av brödet och servera omgående.

Tips! Matlagningsyoghurt smaksatt med riven pepparrot smakar gott till. Detta är en härligt sund hamburgare med tydlig grönsakssmak!

Mangoburgare

1 pitabröd
lite strimlad isbergssallat
tunna skivor rödlök
1 hamburgare
1 tsk smör eller margarin
1/2 skivad tomat
1/4 av mangodressingen
2 pepperoni

Lägg strimlad sallat i botten på brödet. Stek hamburgaren i fettet och lägg den tillsammans med rödlöken i brödet. Lägg i tomatskivorna och häll på dressingen och stick sist ned några pepperoni.

Pariserburgare

1 skiva vitt bröd
formfranska eller liknande
1 hamburgare
1 tsk smör eller margarin
1/2 liten gul lök i skivor
1 msk chilisås
1 ägg
1 tsk smör eller margarin (till ägg)
1 sallatsblad

Stek eller rosta en skiva vitt bröd och lägg på ett sallatsblad. Stek en hamburgare och lägg på skivad stekt lök, lite chilisås och toppa med stekt ägg. Garnera med persilja.

Hamburger Anglais

1 hamburgare
1 tsk smör eller margarin
3 skivor inlagd rödbeta
2 tsk kapris
1 skiva bacon
2 medelstora potatisar eller frysta pommes chateau alt. pommes frites
2 tsk smör eller margarin

Börja med att tärna rödbetsskivorna. Stek hamburgaren i fettet och lägg den på en tallrik (som gärna kan vara värmd). Stek också baconskivan snabbt utan fett och låt den rinna av på hushållspapper och lägg den på hamburgaren. Strö över rödbetshacket och kaprisen. Servera med pommes chateau.

Tips! Istället för pommes chateau kan man bjuda på potatismos till, det smakar också mycket gott.

Kebab (4 - 6 stycken)

1 förp.(400gr) KebabFlarn
4-6 pitabröd
1/2 huvud isbergssallat
3 tomater
1 gul lök
6-8 feferoni
Sås:
1/2 förp(à 400-500 g) passerade tomater
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk socker, tabasco

Blanda samman ingredienserna till såsen. Låt stå kallt till servering. Fräs KebabFlarn i en stekpanna utan matfett under omrörning ca 5 min. Värm pitabröden enligt förpackningens anvisning. Skölj och strimla sallaten. Skölj och skiva tomaterna. Skala och skiva löken. Fördela sallat, tomat, lök, KebabFlarn och feferoni i pitabröden. Ringla i såsen

KebabFlarn i wraps med avokadosås (4 st)

1 förp.(400gr) KebabFlarn
4 stora tortillabröd
1 klyfta isbergssallat
2 tomater
Sås:
1 avokado
1/2 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk saft av pressad citron
1/2 tsk salt
1 krm peppar
1 dl lätt crème fraiche

Börja med såsen. Skala och kärna ur avokadon. Skär fruktköttet i mindre bitar. Skala lök och vitlök. Mixa avokado, lök, citronsaft, salt och peppar i en matberedare. Tillsätt crème fraiche. Fräs KebabFlarn under omrörning i en stekpanna utan matfett ca 5 minuter. Värm tortillabröden i ugnen enligt förpackningens anvisning. Skölj och strimla sallaten. Skölj och skiva tomaterna. Fördela KebabFlarn, sallat, tomat och avokadosås på tortillabrödet och vik ihop.

Curryrisotto med chutneyfil (4 portioner)

1 förp.(400gr) KebabFlarn
1 purjolök
2 morötter
1 msk olja
3 dl långkornigt ris
1-2 tsk curry
6 dl grönsaksbuljong(tärning + vatten)
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 dl finhackad persilja
Sås:
2 dl gräddfil
2 krm salt
2 msk mango chutney

Börja med att blanda ihop ingredienserna till såsen. Låt den stå kallt till servering. Skölj och strimla purjolöken. Skala och strimla morötterna. Fräs purjo och morötter i en panna eller gryta. Tillsätt ris och curry och låt fräsa i någon minut. Häll över buljongen och låt koka under lock ca 20 min. Fräs KöttfärsFlarn i en stekpanna utan matfett under omrörning ca 5 min. Krydda med salt och svartpeppar. Blanda ner i det nykokta riset. Strö över persilja. Servera risotton med den kalla såsen.

Snabblagad favoritgryta (4-5 portioner)

1 förp.(400gr) KebabFlarn
1 gul lök
1 burk (200g) champinjoner
1 squash, ca 200 gr.
1 msk olja
1 förp.(400-500g) pressade tomater
1/2 tsk mald spiskummin
1 tsk oregano
1tsk salt
1 tsk socker
1/2-1 krm cayennepeppar
4 port pasta
2 msk hackad persilja

Skala och skiva löken. Låt champinjonerna rinna av. Skölj och skär squashen i bitar. Fräs löken, champinjoner och squash i olja i en stekpanna. Tillsätt KebabFlarn och låt dem fräsa med några minuter. Häll över tomater och krydda med spiskummin, oregano, salt, socker och kajennpeppar. Låt puttra ca 5 minuter. Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Låt den rinna av. Vänd ner pastan i såsen. Strö över persilja. Servera gärna med bröd.

Skördepaj (4-5 portioner)

Paj:
3 dl vetemjöl
100g margarin eller smör
2-3 msk vatten
Fyllning:
1 förp.(400gr) KebabFlarn
1 gul lök
2 morötter
1½ msk vetemjöl
1 msk olja
3 dl mjölk
1 krm svartpeppar
2 msk fransk senap
1tsk salt
1 tsk timjan
1 dl riven ost

Hacka samman mjöl och matfett, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Låt pajformen vila i kylskåp ca 30 min. Skala lök ock morötter. Hacka löken och grovriv morötterna. Fräs lök och morötter i olja i en stekpanna. Tillsätt KebabFlarn och låt dem fräsa med. Pudra över mjölet och späd med mjölken. Tillsätt salt, peppar, senap och timjan, låt puttra ca 5 min. Förgrädda pajskalet i 225°C, ca 10min. Häll fyllningen i pajskalet och strö över osten. Grädda pajen ca. 10 min. eller tills osten smält och fått fin färg. Servera pajen med en blandad sallad.

Hassans heta gryta (4 portioner)

1 förp.(400gr) KebabFlarn
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1/2-1 msk olja
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1-2 krm kajenpeppar
2 krm svartpeppar
1/2-1 tsk salt
3 dl köttbuljong (tärning+vatten)
1 burk (400g) kikärter
1 förp. (300g) brytbönor, djupfrysta

Skala och finhacka lök och vitlök, Fräs löken i oljan i en stekpanna. Tillsätt KebabFlarn och låt dem fräsa med några minuter. Lägg över i en gryta. Tillsätt kryddor, salt och häll över buljongen. Låt puttra ca 5 min. Låt kikärterna rinna av. Tillsätt dem och brytbönorna till grytan och låt puttra ytterligare ca 5 min. Servera grytan med cous cous eller ris.

Sven P.s Paprikapizza (4-6 portioner)

Pizzadeg:
1/2 pkt (à 50g) jäst
2 dl vatten
1 msk olja
1 tsk salt
ca 5 dl vetemjöl
Fyllning:
1/2 förp (400-500g) passerade tomater
1/2 dl tomatpure
1 vitlöksklyfta
2 tsk oregano
1 tsk spiskummin
1/2 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
1 förp.(400g) KebabFlarn
2 paprikor
gul lök
3-4 dl riven ost

Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°C. Häll det över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt olja, salt och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt 40 min. Blanda samman passerade tomater och puré. Skala och pressa i vitlöken. Krydda med oregano, spiskummin, salt och peppar. Fräs KebabFlarn i en stekpanna utan matfett ca 5 min. Låt svalna. Skölj, kärna ur och skiva paprikorna. Skala och skiva löken. Tryck eller kavla ut degen på en lätt smord plåt eller bakplåtspapper. Bred tomatsåsen på degen och fördela övriga ingredienser ovanpå. Grädda pizzan i 250°C, 10 - 15 min. Är tiden knapp kan pizza/sconessmix användas. Servera pizzan med vitkålssallad.

Röd sås

3 dl Gräddfil
1 st Gul lök
3 msk Ketchup eller Tomatpuré
1 msk Vinäger
Tabasco (efter smak)
 
 
 
 
 

Röd sås alt. 2

2 dl Yoghurt naturell
1 st Gul lök (finhackad)
2-3 msk Chilisås
Chilipulver (efter smak)
 
 
 
 
 
 

Vit sås

2 dl Yoghurt naturell
1 st Gul lök (finhackad)
2-3 Vitlöksklyftor (pressade)
1/2 Färsk gurka skalad finhackad
Svartpeppar (efter smak)